Hamilelikte 20. Hafta

hamileliğin 20.haftası
hamileliğin 20.haftası

Hamileliğin 20. haftası anne ve bebek için en öneli evrelerden biridir. Hamilelikte her aşamada dikkat edilmesi gerekmektedir. Ancak 20. hafta da daha da dikkatli olunması gerekmektedir. Bu dönemde anne karnı yavaş yavaş belirgin hale gelmeye başlar.

Annenin rahmi göbek deliğinde yakın kısımlarda hissedilebilir hale gelmeye başlamıştır. Bu dönem annenin hamilelik döneminin 5. ayı içinde olduğu dönemdir. Hamileliğin 20. haftasına kadar bebekte belirgin bir düzeyde büyüme kolay kolay yaşanmaz.

20. haftadan sonra hem bebeğin hem de anne karnının daha düzenli bir şekilde büyümeye başladığı görülmektedir.

Hamileliğin 20. Haftasında Bebeğin Gelişimi

Hamileliğin 20. haftasında bebeğin ortalama ağırlığı yaklaşık 250 gr civarında olur. Bu dönem ebeveynler için de en heyecanlı dönemdir. Çünkü bu dönemde bebeğin cinsiyeti de ultrason cihazları ile görülebilmektedir. Ancak bebeğin pozisyonu nedeni ile de cinsiyet tespiti yapılamayabilir. 20. hafta da anne karnındaki cenin çok küçük de olsa bir çok uzuvları oluşmuş durumda olduğundan bebeğe benzediği görülebilir.

Bu dönemde bebeğin sindirim sistemi de önceki dönemlere göre daha hızlı gelişir. Bu nedenle yutkunma gibi refleksleri de bu dönemde başlar. Bebeğin anne karnındaki hareketleri de bu dönemde artmaya başlar. Anne adayı bebeğin hareketlerini hissedebilmektedir.

Hamileliğin 20. Haftasında Annedeki Değişimler

Bu dönemin en önemli özelliklerinden biri annenin rahminin bebeğin büyümesine bağlı olarak genişlemesi ve buna bağlı olarak da annenin karnının büyüme başlamasıdır. 20. hafta da anne adayının ortalama 7 kilo alması beklenir. Bu dönemde bu oranda kilo alınması normal bir dönemdir. Annenin bu dönemde sık sık doktor kontrollerine gitmesi ve doktorun verdiği ek vitaminleri mutlaka alması gerekir. Bu dönemde özellikle demir eksikliği görülebilir. Bu nedenle doktor tarafından ek demir vitamini verilebilir.